Especial #GadisSalud: a sandía

Fecha: Xullo 17, 2023

A sandía é, xunto co melón, a froita máis refrescante da despensa estival. Un clásico destas datas que non adoita faltar en calquera neveira, verdade? Ademais de ser unha fonte de hidratación pola súa gran achega de auga, ten múltiples propiedades para o teu organismo e adoita triunfar entre os máis pequenos da casa. Confesámolo! No noso equipo esperamos a súa chegada á sección de froita e verdura dos nosos supermercados porque anuncia o verán, cheo de plans e sabores frescos 😉. A ti tamén che pasa? Hoxe dedicámoslle o especial #GadisSalud para contarche algúns dos seus beneficios e compartir algunha receita estival para gozar do seu sabor. Queres saber máis? Segue lendo!

Orixe e variedades da sandía

A orixe da sandía sitúase en África, pero pronto comezou a estenderse polo mundo e hoxe é unha das froitas que se cultiva nun maior número de países. O seu nome en latín é Citrullus lanatus, pero tamén é coñecido como melón de auga, acendría, sindria ou patilla. Sabías que houbo certa controversia sobre a súa consideración como froita? Ao provir dunha planta cucurbitácea, é familia da cabaza, a cabaciña e o cogombro, polo que houbo quen a considerou unha hortaliza. A dulcificación progresiva do seu sabor levouna de maneira definitiva ao grupo das froitas.
Asia é o principal continente produtor de sandías, con máis do 80% da produción mundial, e China o país con maior número de cultivos (60% do total). Pola súa banda, España ocupa o noveno posto na produción mundial e o segundo do mundo e o primeiro en Europa en exportación, sendo Almería a rexión con maior extensión de cultivos con case 6.000 hectáreas.
Aínda que os árabes foron os que introduciron a sandía en España, a variedade que consumimos na actualidade, un híbrido das especies Citrullus maxima e Citrullus moschata, non chegou ao noso país ata 1980. Coñécense máis de cincuenta variedades de sandía, que se clasifican en función da súa forma, cor da pulpa, cor da pel, peso e período de maduración. Estas son as máis coñecidas:
Crimson Sweet. Redonda e de pel verde claro con raias de cor verde escura, adoita comercializarse como «raiada» e é a máis consumida en España. A pulpa de sabor doce é vermella con sementes brancas. Cultívase en Almería e pode alcanzar facilmente os 15 quilos de peso.
Reina linda. Tamén raiada, pero de menor tamaño, ten unha pulpa vermella moi doce e poucas sementes brancas. Cultívase en Almería.
Graciosa. É unha nova variedade no mercado que destaca pola cor amarela da súa pulpa. Tamén se coñece como ‘sandía melón’. É moi doce e ten unha textura fibrosa.
Sugar baby. De orixe americana, en España cultívase en Almería e en Valencia. É de cor verde escura e pode chegar a pesar 5 quilos. O máis característico é a cor rosa da súa pulpa.
Cebra. Ten raias máis escuras e alcanza os 9 quilos. A súa pulpa é de cor vermello intenso e non ten sementes.
Fashion. É a sandía sen pebidas producida en Tarragona. A súa aparencia é similar á sandía tradicional, verde escuro case negra.
Outras variedades que se cultivan en España son: Catalana Precoz, Perla Negra, Yellow Doll, Rubin, Pileña, Sayonara, Dulce de América, Imperial, Klondike rayada, Príncipe Charles, Fairfax, Congo, Charleston Gray, Sweet Meat II WR, Blacklee, Reina de corazones, Sin, Rey de corazones y Fummy.

Os beneficios da sandía

A sandía é ideal para combater as altas temperaturas pola cantidade de auga que contén (ao redor do 90% do seu peso). Pero, ademais, é rica en vitamina A, B, C, e en minerais como o potasio e o magnesio. Tamén destaca polo seu contido de licopeno, cun enorme poder antioxidante. Son moitos os seus beneficios e estes son algúns dos máis importantes:
Favorece a circulación sanguínea porque ten aminoácidos como a citrulina.
– Axuda a combater a retención de líquidos debido á achega de potasio, que ten acción diurética.
– Ten poder antioxidante gracias ao seu contido en vitamina C, carotenoides, licopeno e cucurbitacina.
– Axuda á cicatrización das feridas polo seu contido en vitamina C.
Prevén enfermidades da vista como a dexeneración macular grazas ao seu contido en licopeno.
– A súa achega de citrulina pode axudar a aliviar a dor muscular.
Mellora a saúde ósea porque o licopeno reduce o estrés oxidativo que aminora a actividade das células óseas.
– Ten propiedades antiinflamatorias.
Mellora a saúde da pel polo seu enorme potencial antioxidante.

Cociña con sandía

A sandía é un ingrediente excelente para a cociña estival. Pódese usar en ensaladas, gaspachos e entrantes, como petiscos saudables, para facer sorbetes, macedonias ou marmeladas. Pero tamén pode ser un acompañante para carnes, achegando un toque distinto ao prato. Aquí deixámosche a nosa proposta para que sorprendas aos teus comensais este verán.

Sandía asada á grella

Ingredientes
– Sandía
– Aceite de oliva virxe extra
– Sal
– Pementa negra moída
Preparación
1. Corta a sandía en toros de 3 a 5 cm de grosor e retira as pebidas.
2. Cun pincel, unta os toros cun pouco de aceite de oliva.
3. Cociña a sandía á grella durante 5 minutos por cada lado.
4. Salpimenta ao teu gusto e lista para acompañar a carne!
Que che parece? Anímaste a utilizar a sandía como guarnición este verán? Cóntanos!