Cancro e alimentación saudable

Fecha: Xaneiro 28, 2021

O próximo 4 de febreiro celébrase o Día Mundial contra o Cancro. Promovido pola Organización Mundial da Saúde, o Centro Internacional de Investigacións sobre o Cancro ( CIIC) e a Unión Internacional contra o Cancro (UICC), o seu obxectivo é aumentar a concienciación e mobilizar á sociedade para avanzar na prevención e control desta enfermidade. Cada ano, diagnostícanse no mundo máis de 14 millóns de casos novos (ao redor de 275.000 en España) e a enfermidade provoca ao redor de 9,6 millóns de mortes anuais. No noso país, existen ao redor de 1,5 millóns de persoas afectadas. Por iso, é importante tomar conciencia de que, aínda que existen factores de risco que non poden modificarse como a idade ou a xenética, hai outros que si podemos controlar e que forman parte dos nosos hábitos cotiáns. Entre eles, a dieta e a alimentación.

O tema da campaña deste ano é o mesmo que o das dúas edicións anteriores: #YoSoyYVoyA. Con el, preténdese poñer énfase no feito de que calquera acción individual pode supoñer un cambio a nivel global. Exacto! Ti tamén podes facer algo para previr ou, polo menos, reducir o risco de padecelo. Seguramente, xa coñeces o compromiso de Gadis coa creación de recursos que che axuden na adquisición de hábitos saudables e responsables e, se a semana pasada che presentabamos a nosa nova proposta no marco do programa ALIMENTES (O prato ALIMENTES. O menú saudable.), hoxe queremos falarche de cancro e alimentación. Sabías que, de acordo coa OMS, polo menos un terzo dos cancros poderían evitarse controlando os factores de risco e con prevención? Pensaches que papel desempeña a alimentación en risco de padecer cancro? Queres saber máis? Segue lendo!

A alimentación saudable, unha estratexia de prevención

O cancro forma parte do grupo de enfermidades non transmisibles (ENT) que representan un dos principais retos de saúde pública actuais. Trátase de afeccións de longa duración que adoitan ter a súa orixe nos hábitos de vida. De feito, os expertos sinalan o tabaco, a mala alimentación, a falta de actividade física e o alcol como os factores de risco que máis inflúen na aparición deste tipo de enfermidades. Por tanto, manter hábitos saudables é un elemento crucial na prevención destas patoloxías.
Hai algunhas premisas que quedan bastante claras, non? Nada de tabaco. Nada de alcol (podes facer algunha excepción se hai que celebrar algo, pero mellor que sexa puntual) Terás que buscar unha actividade física que se adapte ás túas necesidades e aos teus gustos. Gozala tamén é importante! Pero, e a alimentación?
Segundo o Código Europeo contra o Cancro, a alimentación é un dos factores chave na estratexia de prevención da enfermidade. Sorprenderache comprobar que son pautas e recomendacións moi pouco extravagantes. O certo é que a teoría a coñecemos todos bastante ben. No noso país, as palabras máxicas serían: dieta mediterránea a atlántica 😉:
– Moita froita, moita verdura, moitos legumes e moitos grans e cereais integrais.
– Coidado cos alimentos hipercalóricos e ricos en azucres.
– Menos carne vermella e menos sal.
– Fóra produtos ultraprocesados.
– Aceite de oliva, sempre.

Son indicacións bastante sinxelas, fáciles de seguir, pero, ás veces, cústanos incorporalas no noso día a día e o equilibrio da nosa dieta corre serio perigo. Unha boa maneira de eludir esas dificultades é a planificación dos menús. No blog, atoparás moitas ideas de receitas saudables e varias propostas de batch cooking que che servirán para poder preparar as túas comidas con antelación. Bota unha ollada!

A alimentación saudable nas persoas con cáncer

A dieta das persoas que padecen cancro ha de ser equilibrada e cumprir coas mesmas funcións que as de quen non o padecen:
– Achegar os nutrientes necesarios na proporción e cantidade adecuada.
– Favorecer que o organismo funcione correctamente e permita realizar as actividades rutinarias.
– Contribuír a manter un peso estable e previr enfermidades tanto carenciais como crónicas.

Con todo, o tratamento da enfermidade pode ter efectos secundarios que interfiren na alimentación e na achega de nutrientes: perda de apetito, irritación bucal, náuseas, vómitos, etc. Por iso, é importante consultar cos especialistas para liquidar calquera dúbida respecto diso e poder alimentarse de maneira adecuada durante o proceso. O Instituto Catalán de Oncoloxía elaborou un documento sobre que comer durante o tratamento do cancro. Son recomendacións xerais e aplicables a calquera enfermo ou enferma e requiren da supervisión do equipo de referencia do paciente. Cada persoa terá necesidades específicas que só poderán ser cubertas coas indicacións de quen as está tratando. Trátase de lograr unha alimentación sa e equilibrada, que conteña alimentos de todos os grupos na cantidade e frecuencia adecuadas para axudar ao organismo a:
– obter os nutrientes necesarios para o seu bo funcionamento e manter un bo estado nutricional,
– manter o organismo ben hidratado,
– tolerar mellor o tratamento e os efectos secundarios que provoca,
– combater mellor posibles infeccións,
– manter a calidade de vida do paciente ao longo do tratamento.

Para logralo, expoñen dez puntos crave:
1. Repartir as comidas diarias en catro ou cinco inxestas.
2. Comer cinco racións diarias de froita e verdura.
3. Asegurar a achega diaria de proteínas.
4. Asegurar a enerxía diaria que o corpo necesita.
5. Consumir lácteos ou substitutos a diario.
6. Manter unha correcta hidratación.
7. Utilizar sempre aceite de oliva virxe.
8. Priorizar as preparacións sinxelas e as coccións con pouca graxa.
9. Limitar o consumo de alcol e reducir o consumo de alimentos ricos en azucres engadidos, graxas saturadas e sal.
10. Comer en compañía, axuda a diminuír a tensión.
Este é o último ano da campaña “Eu Son e Vou A”, que convida a que cada persoa se propoña un compromiso (grande ou pequeno) para tratar de reducir a incidencia do cancro na sociedade. A alimentación saudable é un deses compromisos. Úneste?