Cales son os beneficios e as propiedades dos piñóns?

Fecha: Abril 24, 2023

Os piñóns son sementes comestibles que se obteñen dos conos de certos piñeiros. Estas sementes posúen unha forma alongada e ovalada, unha textura suave e un sabor doce e lixeiramente aceitoso. Nesta ocasión, imos coñecer cales son os beneficios e propiedades dos piñóns e as súas variedades.

Os piñóns utilizáronse na cociña desde a antigüidade. Non en balde, é un alimento que, como veremos a continuación, resulta moi nutritivo e ten múltiples beneficios. Ademais, a pesar do seu pequeno tamaño, teñen unha textura e un sabor únicos, polo que son ideais para acompañar en gran variedade de pratos e receitas.

Beneficios e propiedades dos piñóns

Os piñóns son ricos en vitaminas, teñen un alto contido en fibra e posúen propiedades antioxidantes. Son só algúns dos beneficios deste alimento que imos ver a continuación.

Ricos en vitaminas

Os piñóns son unha excelente fonte de vitaminas e minerais. Estas sementes conteñen unha gran cantidade de vitamina E, un poderoso antioxidante que axuda a protexer as células do corpo do dano oxidativo. Ademais, tamén son ricos en vitamina K, fundamental para a saúde ósea e a coagulación do sangue.

Doutra banda, hai que falar do seu alto índice de vitaminas do grupo B (contén vitaminas B1, B1, B3, B5 e B6). Este grupo é o encargado de producir enerxía no organismo e equilibrar o funcionamento do sistema nervioso.

Alto contido en fibra

Outra das grandes propiedades dos piñóns é que son un alimento moi rico en fibra dietética, ao igual que outras sementes; como a sementes de liño, son fundamentais para ter unha boa dixestión e saúde intestinal. Ademais, este tipo de fibra axuda a reducir os niveis de colesterol no sangue, a controlar os niveis de azucre e a combater os riscos de padecer unha enfermidade do corazón.

A versatilidade dos piñóns fai que este alimento se poida incluír nunha gran variedade de receitas. Pódelos empregar como ingrediente en ensaladas ou como aderezo en múltiples pratos.

Gran antioxidante

Xa comentamos que os piñóns son ricos en vitamina E, un antioxidante que axuda a protexer as células do corpo dos danos causados polos radicais libres. Pero o seu poder antioxidante entre as propiedades dos piñóns tamén se manifesta coa presenza de vitamina C, outro elemento indispensable para a saúde das túas células.

A todo isto, hai que engadir que os piñóns conteñen un excelente nivel de minerais como o zinc, o selenio e o cobre. Estes tres minerais posúen propiedades antioxidantes e preveñen o dano celular.

variedades de los piñones

Valor nutricional dos piñóns

O valor nutricional dos piñóns é o seguinte (por cada 100 gramos de produto):

Calorías

693 kcal

Proteínas

14 g

Lípidos totales

68.6 g

Hidratos de carbono

4 g

Fibra

1.9 g

Agua

11.5 g

Calcio

11 mg

Hierro

5.6 mg

Magnesio

270 mg

Sodio

1 mg

Potasio

780 mg

Fósforo

650 mg

Vitamina C

13.7 mg

Que variedades de piñóns hai?

Hai diversas variedades de piñóns coñecidas, aínda que a máis popular e habitual é a dos piñóns de piñeiro. Unha variedade que se adoita empregar moito na cociña mediterránea e en pratos como o pesto e que acumula a maior parte das propiedades dos piñóns.

Hai outras variedades interesantes, tales como os piñóns de cedro, os piñóns de abeto, os piñóns de ciprés ou os piñóns de alerce. Con todo, estes últimos son moito menos comúns que os piñóns de piñeiro e apenas se utilizan.

Os piñóns de cada variedade teñen un sabor e unha textura lixeiramente diferentes. Pero, en verdade, todos son pequenos e teñen unha casca dura que debe retirarse para comelos. Cada unha destas variedades posúe unha excelente fonte de proteínas, graxas saudables e nutrientes esenciais.