Agricultura ecolóxica

Fecha: Decembro 3, 2020

Durante as últimas semanas, vímosche falando de varias propostas saudables e sostibles que poderás atopar nos nosos supermercados para incluír na túa compra e contribuír, así, a mitigar a túa pegada sobre a contorna. No ámbito da alimentación, hai moita marxe para reducir o impacto ambiental. Simplemente, coa adquisición de certos hábitos, podes loitar contra o quecemento global, tratando de diminuír o desperdicio alimentario e prestando atención aos sistemas de obtención e produción dos alimentos que consumes.
Como sabes, na nosa peixaría, atoparás produtos que proveñen da acuicultura ecolóxica e que poderás recoñecer grazas á etiqueta de pesca BIO, RICO, SOSTIBLE. De igual maneira, na sección de carnicería, contamos con carne de pito, tenreira e porco con certificación ecolóxica que identificarás, entre outros, pola etiquetaxe no que aparece o logo europeo (unha folla con estrelas verde). Ademais, en Gadis, temos unha ampla oferta dos mellores produtos frescos; moitos deles provenientes da agricultura ecolóxica.
Por iso, hoxe imos contarche algo máis sobre o sistema agrario ecolóxico que garante que a obtención destes alimentos é absolutamente respectuosa co medio ambiente e cumpre coa normativa establecida respecto diso.

Que é a agricultura ecolóxica?

A agricultura ecolóxica é un sistema de cultivo baseado na utilización óptima dos recursos naturais, cuxo obxecto é a obtención de alimentos de máxima calidade, respectando o medio ambiente e conservando a fertilidade da terra sen recorrer a produtos químicos de sínteses ou organismos xeneticamente modificados. É dicir, emprega métodos de cultivo biolóxicos e mecánicos buscando a sostibilidade e o equilibrio.
Os obxectivos principais da agricultura ecolóxica son:

  • Traballar cos ecosistemas de forma integrada.
  • Manter e mellorar a fertilidade do chan.
  • Producir alimentos libres de substancias químicas.
  • Usar recursos renovables e locais.
  • Manter a biodiversidade do sistema e da contorna.
  • Evitar a contaminación.
  • Lograr que os agricultores realicen o seu traballo de forma saudable.


Este tipo de produción agrícola está regulada por unha normativa europea que contempla a inspección, a certificación e a etiquetaxe (no que aparecerá o logo europeo) para garantir o respecto pola biodiversidade e a preservación dos recursos naturais.

En que se basea a agricultura ecolóxica?

A agricultura ecolóxica traballa ao redor de tres eixos: fomentar a biodiversidade, evitar o uso de substancias químicas e manter a fertilidade do chan. En consecuencia, trátase de potenciar todos eses aspectos a través da forma de traballar a terra:

  • Búscase a combinación de diferentes cultivos e variedades de plantas, evitando o monocultivo que adoita usarse na agricultura industrial. Esa diversidade incrementa a resistencia das plantas ao cambio climático e o equilibrio da explotación agrícola.
  • O control de pragas realízase de forma natural, buscando opcións na propia contorna como, por exemplo, insectos ou paxaros que se alimentan destas pragas ou introducindo plantas que as repelen ou atraen a insectos beneficiosos.
  • Só utilízanse abonos naturais, que poden lograrse co cultivo de leguminosas, a incorporación de esterco animal ou o uso de compost para enriquecer o chan. Estas opcións evitan o uso de substancias químicas e reducen os custos de produción. Así mesmo, este tipo de abonos enriquece o chan, axúdalle a reter máis a auga e protéxeo mellor contra a erosión.
  • Redúcese ao mínimo a labra da terra, xa que se pretende respectar a infinidade de organismos que conforman o chan, así como as súas capas, para manter a súa fertilidade.
  • Apostase pola rotación de cultivos para evitar o empobrecemento do chan e a aparición de pragas.

A agricultura ecolóxica en España

A superficie dedicada á produción ecolóxica en España aumentou case un 5% en 2019, alcanzando os 2,35 millóns de hectáreas. En relación ao total de Superficie Agraria Útil, a extensión eco española está a rozar o 10%. Estes datos confirman a tendencia de crecemento sostido e a consolidación da produción ecolóxica no noso país, que se sitúa como o primeiro produtor da Unión Europea por superficie.
Entre os cultivos ecolóxicos máis importantes por superficie rexistrada, atópanse o oliveiral, os cereais, os froitos secos, a vide, as forraxes cultivadas en verde, os legumes e as hortofrutícolas frescas. Tanto en superficie rexistrada como en número de operadores, Andalucía segue sendo a comunidade autónoma con maior peso e actividade na produción ecolóxica española e tamén europea, moi por diante do resto de comunidades españolas. Con todo, pese ao crecemento sostido deste tipo de cultivo, o consumo destes produtos no noso país é bastante inferior ao do resto de países da nosa contorna.
En Gadis apostamos pola agricultura ecolóxica e, por iso, nos nosos supermercados atoparás unha ampla variedade de verduras, hortalizas e froitas ecolóxicas. Están sinalizadas na zona de froitaría con espazos propios e etiquetaxe específico.

Beneficios dos produtos agrícolas ecolóxicos

Son varios os beneficios da agricultura ecolóxica e os seus produtos. Poderíanse destacar os seguintes:

  • A agricultura ecolóxica ofrece alimentos naturais, saudables e con todas as súas propiedades nutritivas.
  • Os produtos agrícolas ecolóxicos non conteñen residuos químicos.
  • A agricultura ecolóxica ofrece unha ampla diversidade de produtos moi saborosos.
  • A súa calidade está certificada e garántese o cumprimento da normativa europea.
  • A produción ecolóxica baséase na sustentabilidade e o equilibrio dos recursos.
  • Evítase a contaminación e favorécese a biodiversidade.
    ­ A agricultura ecolóxica contribúe ao desenvolvemento das zonas rurais.
  • A agricultura ecolóxica axuda a mitigar os efectos do cambio climático e facilita a adaptación para os efectos do quecemento global.
  • No noso programa educativo para escolares Alimentes e, nos manuais para docentes do proxecto, falamos con profundidade dos produtos ecolóxicos, da súa importancia para o planeta e para nós mesmos. Se che picou a curiosidade da agricultura ecolóxica podes seguir ampliando o coñecemento no programa.

Parece que a agricultura ecolóxica está a abrirse camiño no noso país. Adoitas consumir froita e verdura ecolóxica? Fixácheste nos selos ecolóxicos ao facer a compra nos nosos supermercados? Se tes dúbidas respecto diso, en Gadis encantaranos axudarche a resolvelas.