Reducir o desperdicio alimentario en casa. Receitas #Reciclatucomida.

Sabías que en España desperdícianse ao redor de 7,7 millóns de toneladas de alimentos cada ano? Delas, 1.325 millóns de quilogramos corresponden á comida que se refuga no ámbito do fogar. O 40% dos alimentos que se desperdician no noso país pertence ao consumo doméstico e estímase que os consumidores españois tiran o 18% da comida que compran. Estes datos reflicten a urxencia de reducir o desperdicio alimentario para cumprir cos Obxectivos de Desenvolvemento Sostible. Temos que lograr romper o círculo e eliminar este hábito que parece converterse nun malo costume. Este malgasto somete aos recursos naturais a unha maior presión e prexudica o equilibrio do planeta. En Gadis, cremos firmemente que, con pequenos xestos, podemos lograr grandes avances, e, por iso, hoxe queremos animarche a marcar a diferenza, propoñéndoche algunhas ideas e receitas para reducir o desperdicio alimentario en casa.

O desperdicio alimentario non se limita exclusivamente aos produtos que se refugan, senón tamén ao traballo, aos recursos e ao investimento necesarios para que cheguen ao teu fogar. Por iso, é crucial buscar a maneira de reducir a cantidade de alimentos que tiras sen consumir. Aceptas o reto?

Chaves para reducir o desperdicio alimentario en casa

Hai varios aspectos que podes ter en conta para lograr reducir o desperdicio alimentario e que poderían enmarcarse en tres fases (antes, durante e despois do cociñado):
1. Planificación. Deseñar un menú semanal, organizar a maneira de facer a túa compra, establecer un bo sistema de almacenaxe e do uso dos produtos que adquires poden axudarche a evitar que a comida acabe no lixo.
2. Cociñado. É conveniente que calcules ben as cantidades que necesitas e que sexas consciente dos múltiples usos que podes dar a determinados alimentos para aproveitalos ao máximo. Por exemplo, podes utilizar as follas e os talos dos vexetais para preparar vinagretas, salteados ou caldos. Tamén podes apostar polo batch cooking e mesmo conxelar as racións que non vas consumir. A froita está demasiado madura? Proba a facer marmelada, compota ou mesmo un batido. Poderás darte un doce capricho apostando pola sustentabilidade.
3. Reutilización. En moitas ocasións, acaban na lixo restos de alimentos que poderían aproveitarse. Pensa sempre en prolongar a vida da comida que preparaches, ben optando por conxelala, ben buscando outra maneira de incluíla no teu menú ao día seguinte. Para iso, deixámosche algunhas ideas de receitas #Reciclatucomida 😉.

Receitas #Reciclatucomida

Que che parece planificar o teu menú semanal en modo # Reciclatucomida? Só terás que pensar en pratos que ao día seguinte poidas converter en algo distinto, evitando o desperdicio alimentario sen ter a sensación de estar a comer o mesmo.

Menú día 1. Asado de verduras e lentellas.

Un menú básico e sen complicacións para o primeiro día pode darche moito xogo para improvisar os seguintes pratos. Propoñémosche que penses no prato Alimentes e optes por algo saudable e equilibrado.
Elixe unha boa cantidade das verduras e hortalizas de tempada que máis che gusten ( espárrago, pemento, tomate, cebola tenra, berenxena, cabaciña, etc.) e cocíñaas ao forno ou á prancha. Un pouco de sal e de aceite de oliva e terás un entrante delicioso.
Para completar o menú coa ración de proteína correspondente, que che parecen unhas lentellas? Seguro que tes algunha receita familiar da que botar man. Podes aproveitar algunhas das verduras que usaches para o asador. Xa sabes que estaría ben reducir a carne, pero se non podes resistirte, trata de controlar a cantidade que engades á receita 😉.

Menú día 2. Crema de verduras e hamburguesa de lentellas.

Coas verduras que che sobraran do asado, podes preparar unha deliciosa crema. Só terás que fervelas un pouco para triturar despois cun pouco de auga. Tamén podes aderezala con herbas aromáticas para potenciar o sabor. De segundo, propoñémosche unhas deliciosas hamburguesas de lentellas. Aquí tes a receita:

Ingredientes
2 cuncas de lentellas ou a cantidade que che sobrara
1 cunca de arroz integral cocido
1/2 cunca de perexil picado
3 culleradas pequenas de pemento doce, pementa negra e ourego
Flocos de avea
Aceite de oliva virxe

Preparación
– Chafa as lentellas co garfo e mestúraas nun cunco co resto dos ingredientes. Podes engadir auga se a mestura non quedou ligada.
– Colle porcións de masa e dá forma ás hamburguesas. Cando termines, déixaas repousar 30 minutos na neveira.
– Transcorrido ese tempo, pon unha tixola ao lume cun pouco de aceite e cociña as hamburguesas. Podes acompañalas dunha ensalada ou dun pouco do arroz integral que preparaches para a mestura.

Menú día 3. Migas estremeñas renovadas.

Cos vexetais que compraches para o asado, podes preparar unhas migas estremeñas renovadas. Bota man do pan que se foi quedando dos días anteriores e segue estes pasos:

Ingredientes
Pan dos días anteriores
1 pemento vermello ou vexetais que che sobraran do menú 1
1 pemento verde ou os vexetais que che sobraran do menú 1
1 cabeza de allos
Sae
100 ml de aceite de oliva
1 cullerada grande de pemento doce
50 ml de auga quente

Preparación
– Curta o pan en anacos pequenos, ponos nun cunco e humedéceos lixeiramente cun pouco de auga. Tapa o recipiente e reserva.
– Limpa e curta en tiras o pemento vermello e o pemento verde.
– Nunha tixola grande con aceite de oliva, engade os dentes de allo enteiros e as tiras de pemento ou vexetais. Sazona lixeiramente e cociña a lume suave para que os vexetais se abranden. Unha vez que estean tenros, retira do lume.
– Engade o pemento ao aceite da tixola e cocíñao durante uns segundos para que non se queime. Vai engadindo os anacos de pan e cociña a lume medio, sen deixar de remover para que se vaian formando as migas. Durante a cocción, podes engadir un pouco de auga se o necesitas.
– Cando os anacos de pan separáronse en faragullas pequenas, incorpora os vexetais e os dentes de allo e remove. Engade un pouco de sal e listo!

Que che pareceu o menú? Son tres opcións saudables contigo e co planeta, xa que aproveitas ao máximo a comida evitando o desperdicio alimentario. Xa fas cociña de aproveitamento?