Especial #GadisSalud: o limón

Fecha: Marzo 9, 2023

Se hai unha froita versátil que pode adaptarse a calquera estación e case a calquera prato, esa é o limón, non che parece? Ademais, aínda que a súa recolección adoita ser entre outubro e maio, se o clima acompaña, pode haber froitos durante todo o ano. Seguramente, ese é o motivo polo que se fixo un oco perenne nas nosas cociñas. Hoxe dedicámoslle o especial #GadisSalud porque queremos compartir algunhas das súas propiedades e beneficios e tamén algunha receita para incluílo na túa dieta e aproveitar todo o que pode ofrecerche. Queres saber máis? Segue lendo!

Orixe e variedades do limón

A orixe do limón sitúase no sur de Asia, aínda que actualmente prodúcese en todas as zonas tropicais e tépedas do planeta. O país con maior produción de limóns é México, seguido da India, e España é o maior produtor da Unión Europea e o líder en exportación mundial. Ademais, o limón cultivado en Europa destaca por un sistema esixente de rastrexabilidade para garantir que se trata dun alimento saudable, seguro e sostible. Isto significa que o produto pode seguirse desde que se comeza a traballar no limonar ata que chega ás fruterías e aos supermercados. O modelo de produción europeo conta cos estándares de calidade e seguridade alimentaria máis elevados do mundo, tratando de minimizar ao máximo o seu impacto ambiental. Por exemplo, sábese que no caso do limón español, a súa pegada hídrica diminuíu un 39% durante os últimos 30 anos.
O limoneiro florece todo o ano e as súas variedades clasifícanse segundo a época de maduración dos seus froitos. En España, atópanse fundamentalmente dúas variedades, que son o limón Fino e o limón Verna, aínda que existen outras que se utilizan con menor frecuencia e adoitan producirse noutros países. Estas son as máis populares no noso país:
Limón Fino. É a variedade máis común en España. Adóitase cultivar en terreos de veiga e a súa floración máis importante prodúcese entre abril e maio, estendéndose a súa recolección desde outubro ata maio. Esta variedade caracterízase pola cantidade de zume (o 40% do peso do froito), a súa riqueza en ácido cítrico e aceites esenciais.
Limón Verna. É a segunda variedade máis importante de España. Adóitase cultivar nas ladeiras das serras e pode chegar a presentar ata tres floracións. En zonas de boa climatoloxía, pode haber froitos durante todo o ano.
Limón Eureka. A súa tempada adoita ser no verán, de xuño a setembro. É máis pequeno que o Verna.
Limón Verdelli. É a segunda floración da variedade Verna, que florece entre agosto e setembro. Os froitos recóllense ao verán seguinte.

Os beneficios do limón

O limón ten un alto contido de vitamina C, complexos vitamínicos do tipo B, calcio, ferro, magnesio, potasio e fibra. É unha froita que se utilizou desde a antigüidade como medicina e existe evidencia científica que apoia os seus beneficios. Estes son algúns dos máis importantes:
– Contribúe á produción de coláxeno, necesario para o crecemento e a reparación de células, tecidos, enxivas, vasos sanguíneos e ósos.
– Mellora a saúde da pel, a cicatrización e a función do sistema inmunitario, fortalecendo as defensas xerais do organismo grazas ao seu contido de vitamina C e flavonoides.
– Axuda a previr o cancro grazas ao seu contido en terpenos que protexen as células e tecidos do corpo, multiplicando a actividade antioxidante da vitamina C.
Disminúe o risco de desenvolver enfermidades cardiovasculares, cataratas e enfermidades neurodexenerativas.
Depura o organismo.
– Ten un efecto antiséptico grazas ao seu contido en ácido cítrico, acedo málico, acedo acético e acedo fórmico.
– Acelera a eliminación de cálculos renais.
– Aumenta a absorción de ferro dos alimentos, contribuíndo a combatir a anemia.
– Axuda a combatir a hipertensión arterial.
– Axuda a manter os niveis de colesterol en sangue grazas ao seu contido en fibra.

Cociña con limón

O limón ten moitos usos na cociña e, aínda que, en moitas receitas, o seu sabor non se aprecia no resultado final, utilízase para potenciar os aromas dos alimentos aos que acompaña. Ademais o zume de limón evita a oxidación de froitas e verduras frescas. Por iso, é ideal para condimentar pratos que conteñen vexetais. Iso si! Non espremas o limón directamente sacado da neveira. Espera a que se tempere para conseguir maior cantidade de zume.

Crema de cenorias asadas con comiño e limón

Ingredientes
– 4 cenorias
– 1 dente de allo
– 1 g de comiño
– 1 limón
– bebida de arroz
– aceite de oliva virxe extra
– sal
– pementa
Preparación
1. Prequenta o forno a 200º. Pela as cenorias e colócaas nunha bandexa de cristal xunto co allo, as especias e a pel de limón. Enforna entre 20 e 25 minutos.
2. Retira do forno e deixa arrefriar. Despois, tritura coa bebida de arroz e o zume do limón, engadindo o mollo que quedase na bandexa.
3. Rectifica o sal e a pementa e lista para servir! Podes servila quente ou tépeda e decorar cunhas sementes e algún anaco de cenoria enfornada.
Como adoitas utilizar o limón na cociña? Engádelo a algunha crema ou só para facer salsas e guarnicións?