Especial #GadisSalud: a ameixa

Fecha: Agosto 10, 2022

A ameixa é unha das froitas con óso de verán por excelencia. A súa frescura e esa combinación de acidez e dozura no sabor convértena nun alimento moi apetecible nesta época do ano, non crees? Hoxe queremos dedicar o noso especial #GadisSalud a falarche das súas propiedades e beneficios, pero tamén a ofrecerche algunha pista de como usala na cociña. Non todo vai ser comela ao natural! 😉 Queremos que aproveites a súa versatilidade e a incorpores a algún dos teus pratos estivais para sacar o máximo partido a todo o que ofrece. Xa estás a pensar en achegarche á túa tenda Gadis para facerche cunhas ameixas? Segue lendo e seguro que as converterás nun dos tesouros da túa despensa estival!

Orixe e variedades da ameixa

A ameixa é o froito do ciruelo (Prunus domestica), unha árbore que pertence á mesma familia que o pexego e o almendro e que é capaz de resistir baixas temperaturas e xeadas. Esta froita ten a súa orixe no Cáucaso, Anatolia (Turquía) e Persia (Irán) e, máis tarde, foi levada a América desde Europa. Entre os seus principais produtores, destacan China, Serbia, Romanía, Estados Unidos, Chile, Irán, Turquía e España. No noso país, Estremadura é a rexión con maior produción de ameixas: máis de 75.000 toneladas en 2020.
Unha posible forma de clasificación das ameixas é pola súa orixe; os tipos máis coñecidos son a europea e a xaponesa que teñen, á súa vez, diferentes variedades. A ameixa europea é menos zumarenta e adoita ser de cor verde clara ou morado. A xaponesa é máis zumarenta e, en xeral, a súa cor é escuro, aínda que hai algunha amarela. A cor é outra forma de clasificación e identifica características específicas:
– A ameixa amarela é moi zumarenta e ten un sabor acedo.
– A ameixa vermella é tamén zumarenta e máis doce que a amarela.
– A ameixa violeta é a que se presta máis á cocción.
– A ameixa verde (tamén coñecida como claudia) caracterízase pola súa dozura.
Entre as principais variedades dispoñibles no noso país, destacan:
Ameixa amarela: de cor amarela por dentro e por fóra, ten un tamaño máis pequeno que as europeas e as xaponesas e destaca pola tersura da súa pulpa. É adecuada para pasteis, marmeladas e zumes.
Ameixa amarela Sungold: con pel de cor amarela e sabor doce, pode chegar a ser vermella cando alcanza a maduración.
Ameixa Red Beauty: a variedade máis temperá do mercado español ten a pel de cor vermella que, en función da súa maduración, pode gañar intensidade. A súa pulpa é de cor amarela e a súa textura, dura.
Ameixa Golden Japan: é de cor amarela clara, a súa pel é brillante e resistente e a súa pulpa, zumarenta.
Ameixa Black Amber: de cor negra e forma redonda algo achatada, a súa pulpa é de cor ámbar e tersa.
Ameixa Santa Rosa: de forma redondeada e acorazonada, ten pel de cor vermella intensa. A súa pulpa é zumarenta e un pouco aceda.
Ameixa verde: de tamaño medio e cor verde, é unha variedade ideal para consumir ao natural, en compota ou en marmelada.

Os beneficios da ameixa

Entre xuño e setembro, podemos gozar dos beneficios que a ameixa achega á nosa saúde. Esta froita é especialmente boa para o aparello dixestivo. Ademais, o seu contido en vitamina E, A e C convértea nunha pílula natural antienvellecemento e antioxidante. Pero hai máis! A achega de minerais como potasio, calcio, ferro ou magnesio axudan a mellorar estados depresivos e anemias, e, combinados coa fibra, potencian as propiedades depurativas. Como ves, o seu consumo habitual pode reportar moitos beneficios:
Mellora o estado da pel, das mucosas e da vista grazas á súa achega en vitamina A.
– Ten acción antioxidante fronte aos radicais libres polo seu contido en vitamina E e C.
Alivia a retención de líquidos pola abundancia de potasio, que intervén na actividade muscular e no equilibrio hídrico do organismo.
– Mellora o funcionamento celular debido a diversos oligoelementos como o cobre, o manganeso,o selenio e o zinc e axuda a fortalecer o sistema inmune.
– Contribúe a manter os niveis de colesterol e azúcre en sangue grazas á fibra, que impide que a absorción de graxas sexa elevada.
– Ten un efecto desintoxicante e laxante, que axuda a aliviar o estreñimento funcional e alixeirar a carga do fígado.
– Grazas ao seu efecto diurético, é boa para contrarrestar os efectos do reumatismo, a gota e as enfermedades renais.

Cociña con ameixas

Sen dúbida, a maneira máis fácil de consumir ameixas é ao natural. Pero hoxe queremos mostrarche algunhas das súas posibilidades para combinala con outros alimentos. Para mostra, un botón. Aquí tes a receita dun aperitivo moi refrescante para as temperaturas estivais.

Aperitivo de arenque con cebola vermella, noces e ameixas

Ingredientes
– 250 g de arenque afumado en conserva
– 1 cebola vermella
– 75 g de noces
– 4 ameixas frescas
– 1 cucharadiña de xenxibre fresco
– 1 cucharadiña de aceite de oliva virxe extra
– 1 lima
Preparación
1. Pela as nueces e pícaas en anacos pequenos. Tamén podes mercalas xa peladas.
2. Pela a cebola y córtaa en xuliana.
3. Trocea os arenques e corta en tiras as ameixas.
4. Nun bol, mezcla o zume de lima co aceite de oliva e un pouco de xenxibre fresco. Incorpora os arenques, a cebola, as noces e as ameixas para que se maceren. Deixa reposar 15 minutos. Unha vez transcurrido ese tempo, xa está listo para servir. Podes usar platos ou copas.

As ameixas son un must do teu menú estival? Xa sabes que na nosa sección de froita e verdura encontrarálas no seu punto óptimo! 😉