COCIÑAR EN FAMILIA

Quen dixo que os peques deban manterse afastados dos fogóns? Diso nada! Simplemente hai que tomar as precaucións adecuadas e gozar de tempo de calidade en familia ?

Pequerrechos na cociña

A cociña pode ser un lugar de aprendizaxe con infinitos recursos. Podemos aprender sobre bioloxía, anatomía, sociedade, cultura, xeografía, matemáticas… e, ademais, podemos potenciar competencias crave como a creatividade, resolución de problemas, manexo da tensión, igualdade de xénero… que máis se pode pedir?
A verdade é que visto así apetece empezar xa mesmo. Con todo, non debemos esquecer que a cociña é un lugar que tamén está cheo de perigos. É importante que tomemos unhas precaucións adecuadas e incidamos moito na seguridade, saúde e hixiene.

7 consellos para cociñar con pequenos

1. Empeza canto antes
Non te cortes, o teu pequeno axudante pode empezar tan pronto como consiga estar sentado. Desde a súa cadeira pode ir mesturando coas mans algúns alimentos. Situándoos por cores en diferentes recipientes ou facer faragullas co pan, pelar uns plátanos…
2. Receitas sinxelas
Aquí hai que atopar un equilibrio entre receitas sinxelas, saudables e que lle apetezan facer. Hai que entusiasmalos coa receita que imos realizar, pero se non coa, é mellor que poidan elixir eles que o fagan a desgana. É moi importante que non lle collan teima nin a cociñar nin a algúns alimentos.
3. Crea un protocolo de seguridade
Non fai falta que sexa un manual de seguridade e saúde laboral no fogar. Pero si ter certas regras que sexan sempre iguais e que lles permitan lembrar os perigos. Por exemplo, coitelos só cando están acompañados. Non poder achegarse ao forno e manter as mans pegadas ao corpo para evitar que se queimen as mans. Subirse a cadeiras ou escaleiras cando están acompañados.  En función de como sexa a túa cociña, seguro que se che ocorren máis.
4. Adapta o espazo e o tamaño
Os nenos viven nun mundo xigante para eles. Nada está adaptado ao seu tamaño e isto pode resultar moi frustrante. Hai que axudarlles para que sentan cómodos e convidados na cociña. Unhas escaleiras ben firmes dun ou dous chanzos poida que sexa suficiente para que cheguen con facilidade e poidan desempeñar todas as tarefas necesarias. Se atopamos instrumentos de cociña adaptados para nenos tamén pode ser unha gran idea.
5. Deixa que innoven
Lembras a mestura de refrescos de cola, laranxa e limón con patacas fritas propias de aniversarios? Pois iso é unha parte imprescindible da aprendizaxe. Que queren mesturar chocolate con salmón? Bo, xa se darán conta de que non casa moi ben, ou si, quen sabe  ? Deixalos innovar axúdalles a entender que non sempre se pode mesturar todo, que as cantidades teñen que ser as exactas nalgunhas ocasións (repostería, masas…) e noutras, pódese improvisar máis. Como a vida mesma!
6. Involucralos desde a compra
Isto é un punto moi moi clave. Desde a lista da compra que fagamos en casa, facémola en conxunto. Se saben escribir pode facelo e se non pode mirar na neveira e despensa que cousas faltan e ir ditando. Este exercicio é un gran agasallo que podemos facerlles xa que están a aprender a responsabilizarse, gañar en autonomía e entender como chega a comida ata a mesa. Unha vez no  súper, nada como mandalos a seleccionar os alimentos, comparar prezos, ler etiquetas…
7. Limpeza na cociña
Cociñar é divertido, pero e fregar? que pasa cando o recheo dunha torta espállase pola  encimera e os caixóns? Pois que teñen que aprender a limpalo tamén. Non podemos caer na trampa de que o farán mal así que mellor xa o facemos nós. Deben aprender a cociñar, lavar e recoller. Poida que necesiten axuda, nese caso ofrecémoslla. Poida que tóquenos volver despois e darlle un repaso. Pero asegurámosvos que valerá a pena.

Ideas de receitas de Nadal para nenos e nenas

Deixámosvos esta ligazón á web de sapos e princesas que contan con 5 receitas para chuparse os dedos. Mencionamos dous das que máis nos gustaron pola súa sinxeleza.
Abetos de queixo e tomates cereixa
Esta idea non ten nada de complicación. O único que necesitamos é cortar liscos de queixo con forma de abetos. Despois decorámolos con bólas de medio  cherry e pementos de cores. A estrela podémola facer con pemento amarelo ou podemos usar outro queixo máis amarelo (tipo San Simón ou Gouda) para facela. Encantaralles axudarnos cos preparativos e mostrarán con moito orgullo a súa gran creación nos aperitivos.
Boneco de neve de puré de pataca
Un delicioso puré de pataca caseiro é unha receita gañadora para acompañar carnes e peixes en nadal. Se encima, convertémolo nun boneco de neve, temos no bote tanto aos pequenos cociñeiros como aos comensais. Xa te imaxinas. Facemos o puré como normalmente (máis ben denso) e teñen que facer dúas bólas, unha máis grande que outra. Despois podémolo decorar coa punta dunha cenoria no nariz, oliva nos ollos e botóns de verduras.  Preciosos!

Fonte: Wing it vegan

Cociñades con péquelos? Que trucos usades? Ocórrensevos receitas do Nadal? Desexando coñecelas!

Deja un comentario