Especial #GadisSalud: o pemento

Fecha: Setembro 15, 2022

Coa chegada do outono, recuperamos unha cociña máis elaborada e contundente. Comeza a época de guisos, na que o pemento é un dos ingredientes estrela. Pero, ademais, estamos de sorte porque agora entramos na tempada óptima para o seu consumo. En Gadis xa podes atopar moitas das súas variedades na nosa sección de froita e verdura para introducir esta hortaliza nos teus menús semanais: ensaladas, guisos, estofados, asado de verduras… Hai infinidade de posibilidades! Hoxe imos dedicar o noso especial #GadisSalud a falarche das múltiples propiedades do pemento. Verás que non poderás os seus encantos. Segue lendo!

Orixe e variedades do pemento

O pemento ten a súa orixe en América do Sur, onde se cultivaba antes do período inca, entre o 5000 e o 3000 a.C. Os indíxenas chamábano chilli ou ají, e foron os españois quenes o bautizaron como pemento e o trouxeron a Europa. O primeiro lugar no que se cultivou pemento en España foi en Extremadura, onde optaron por secalo e moelo, dando lugar ao agora famoso pementón. O noso país é o maior produtor de pemento de Europa e o quinto do mundo cunha produción de 1.130,34 millóns de quilos, sendo Andalucía e Murcia as rexións con maior cultivo.
As variedades doces adóitanse consumir en cru ou cociñadas, mentres que as variedades picantes utilízanse principalmente para aperitivos (en cru ou encurtidos), en salsas e como condimento en forma de pemento.
Os principais tipos de pemento que se consomen en España son:
Pemento doce. Son os máis populares. Poden ser de color vermello, verde ou amarelo.
Pemento morrón. É unha variedade grosa e carnosa cun tamaño máis ben grande. De pel brillante e lisa de cor vermella, o seu sabor é suave e a súa carne, firme.
Pemento de Padrón. Conta con Denominación de Orixe Protexida e é, xunto co pemento de Arnoia, o máis coñecido de Galicia. De cor verde, tamaño pequeno e forma alongada, poden ser picantes e tamén doces.
Pemento doce italiano. A súa forma alongada e máis ben fina é o seu aceno de identidade. Aínda que, nun comezo, a súa cor é verde, a medida que vai madurando tórnase vermello.

Os beneficios do pemento

Sabías que o pemento foi o alimento para partir do cal Albert Szent-Györgyi sintetizou a vitamina C nos estudos que lle valeron o Premio Nobel de Medicina e Fisioloxía? Pero, ademais, esta hortaliza ten unha composición con grandes beneficios para a saúde. É un alimento rico en fibra, folatos, vitaminas e antioxidantes. Iso non é todo! Un dos seus compoñentes, a capsaicina, ten acción antibiótica e analxésica e estimula a mucosa gástrica e a da vesícula biliar, e o licopeno ten acción anticanceríxena. A continuación, recollemos algúns dos beneficios e propiedades máis importantes do pemento:
– É unha boa fonte de antioxidantes naturais grazas ao seu contido en carotenos como a capsaicina e en vitamina C, A e E, polo que axuda a reducir o risco de enfermidades cardiovasculares e cerebrovasculares.
Protexe a vista e reforza o sistema inmune polo seu contido en vitamina A.
Reduce os niveis de colesterol malo e mellora a saúde cardiovascular.
– Ten propiedades antiinflamatorias.
Axuda a combatir o insomnio porque a vitamina B estimula a produción de melatonina que contribúe a manter un ciclo de sono normal.
Facilita a dixestión porque estimula a produción de saliva e de ácidos estomacais.
Combate o estreñimento polo seu alto contido en fibra.
Mellora a saúde da pel grazas as súas propiedades antibacterianas e antioxidantes.
– Axuda á cicatrización das feridas.
– É aconsellable para o embarazo polo seu contido en folatos.
Fortalece o cabelo grazas ao seu contido en ferro, que mellora a transferencia de osíxeno aos folículos pilosos e a circulación ao coiro cabeludo.

Cociña con pemento

Algo que debes ter en conta á hora de cociñar pementos é que, se son grandes, convén retirar as sementes e a pel. Os máis pequenos e finos adoitan ser máis adecuados para fritir e os máis carnosos, para asar ou encher. Poden almacenarse ata 15 días no caixón das verduras do frigorífico e tamén poden conxelarse se os escaldas e os pelas antes. Hoxe queremos propoñerche unha receita na que combines as propiedades das distintas variedades de pemento. Anímaste a probar?

Ensalada de pementos asados

Ingredientes
– 3 pementos grandes (amarelo, vermello e verde)
– 1 cebola
– 1 tomate
– 1 lata de atún ao natural
– 2 ovos
– Vinagre de Jerez
– Aceite de oliva
– Sal e pementa
Preparación
1. Prequenta o forno a 200º e prepara unha bandexa con papel de forno.
2. Pela a cebola, lava o tomate e os pementos.
3. Coloca as verduras na bandexa e aplica aceite cun pincel. Pica o tomate cun garfo para que solte todo o seu mollo durante o cociñado.
4. Cociña durante 50 minutos, dando a volta ás verduras a metade de cocción.
5. Retira a bandexa do forno e cúbrea con papel de aluminio ata que se arrefríen as verduras.
6. Coce os ovos durante 10 minutos.
7. Cando as verduras estean frías, retira a pel e as sementes dos pementos. Córtaos en tiras finas. Tamén o tomate e a cebola.
8. Coloca as verduras nun bol ou unha fonte e rocía co mollo que se queda na bandexa do forno. Mestura coa lata de atún e engade un chorro de aceite e unhas pingas de vinagre, sal e pementa. Pica o ovo cocido encima e lista para servir!
Es fan dos pementos? Non che parece que poderían considerarse un súperalimento? 😉