Gadis Recetas

receita

Hai unha receita para cada momento e en Gadis queremos compartilas todas contigo.

botillo 07 1 1 e1750148733502

Botelo tradicional

O botelo galego tradicional é un prato típico de zonas como Ourense e Lugo. Adoita prepararse no inverno como prato principal, xa que é contundente.
Etiqueta/s:Galega, Tradicional
Imprimir receita
Tempo de preparación25 minutes
Tempo de cocción2 hours
Tempo de reposo10 minutes
Tempo total2 hours 35 minutes
Prato Prato principal
Cociña Galega
Racións 4 persoas

Equipamento

  • 1 ola grande (debe ser o suficientemente fonda como para que o botelo quede completamente cuberto de auga durante a cocción).
  • 1 malla ou tea de cocción
  • 1 tenedor ou pincho
  • 1 coitelo de cociña grande
  • 1 Táboa de cortar
  • 1 cullerón ou escumadeira
  • 1 fonte grande para servir

Ingredientes
  

  • 1 kg botelo (pode vir xa curado e embutido)
  • 800 g patacas peladas e cortadas en anacos grandes
  • 2 uds chourizos frescos de porco, típicos galegos ou do Bierzo
  • 400 g repolo ou grelos segundo dispoñibilidade ou preferencia
  • Auga para cubrir todos os ingredientes
  • Sal (só se o botelo non é moi salgado)

Elaboración paso a paso
 

  • Pincha o botelo cun garfo en varias zonas para evitar que rebente durante a cocción. Se tes unha malla ou tea especial para cociñar embutidos, envolve o botelo para que conserve a súa forma durante a cocción.
    botillo 02 1 1
  • Coloca o botelo nunha pota grande e cúbreo completamente con auga fría. Leva a auga a ebulición, logo baixa o lume e deixa cocer a lume medio durante 2 horas, coa pota parcialmente tapada. Asegúrate de que o botelo estea sempre cuberto de auga, engadindo máis se é necesario.
    botillo 03 1 1
  • Mentres o botelo coce, pela as patacas e córtaas en anacos grandes. Pincha os chourizos para que non rebenten. Lava ben o repolo (ou grelos) e córtao en anacos medianos.
  • Cando falten 30 minutos para que o botelo remate de cocerse (é dicir, tras 1 hora e 30 minutos de cocción), engade as patacas e os chourizos á pota. Se é necesario, incorpora un pouco máis de auga quente para que todo quede cuberto.
    botillo 05 1 1
  • Cando falten 15 minutos para finalizar a cocción, engade o repolo ou os grelos. Se non hai espazo suficiente na pota principal, podes cocelos aparte noutra pota cun pouco do caldo do botelo.
    botillo 06 1 1
  • Pasadas as 2 horas de cocción, retira o botelo, as patacas, os chourizos e o repolo con coidado. Coloca todo nunha fonte grande. Corta o botelo en cruz ou en porcións, e serve acompañado das verduras e do caldo se se desexa.

VOLVER