Traballando polo #HambreCero #FameCero

Un mundo #FameCero para 2030 é posible, é o lema elixido pola FAO para celebrar o Día Mundial da Alimentación. Como cada 16 de outubro, desde este organismo internacional, promóvese accións para crear conciencia ao redor da necesidade dun acceso igualitario a unha alimentación de calidade. Un ano máis, desde Gadis sumámonos a esta celebración.

Que significa a #FameCero?


A Fame Cero significa traballar xuntos para garantir que todas as persoas, en todas partes do mundo, teñan acceso aos alimentos seguros, saudables e nutritivos que necesitan. Para conseguir este obxectivo é necesario entender a necesidade de adoptar un estilo de vida máis sustentable, traballar colectivamente, compartir os nosos coñecementos e axudar a converter ao mundo nun lugar mellor.
A Organización das Nacións Unidas para a Alimentación e a Agricultura ( FAO), recompila, analiza e difunde datos que axudan aos países para deseñar e aplicar políticas que teñan en conta todos os elementos necesarios para combater a fame cero.

#FameCero en números

Segundo datos oficiais da FAO:

    • O mundo produce alimentos suficientes para alimentar a todos, con todo, unha de cada nove persoas sofre de fame crónica.
    • Estímase que 821 millóns de persoas padeceron fame crónica en 2017, segundo o Informe sobre o estado da seguridade alimentaria e a nutrición no mundo 2018..
    • Aproximadamente o 60% das persoas que padecen fame no mundo son mulleres.
    • Ao redor do 70% dos pobres extremos do mundo viven en áreas rurais. A maioría deles dependen na agricultura.

 

  • A fame mata a máis persoas cada ano que a malaria, a tuberculose e a SIDA combinados.

 

    • Ao redor do 45% das mortes infantís están relacionadas coa desnutrición. O atraso no crecemento aínda afecta 151 millóns de nenos menores de cinco anos
    • 1,9 mil millóns de persoas, máis dunha cuarta parte da poboación mundial, teñen sobrepeso. Deles, 672 millóns son obesos e 3,4 millóns de persoas morren cada ano debido ao sobrepeso.
    • En moitos países morren máis persoas por obesidade que por homicidios.

 

  • Para satisfacer a actual demanda, a agricultura en 2050 deberá producir case un 50% máis de alimentos, pensos e biocombustibles que en 2012.
  • Un terzo dos alimentos producidos en todo o mundo pérdese ou se desperdicia.

 

Que podo facer para contribuír a lograr a #FameCero?

  • Non tirar comida! Conxela a comida sobrante para máis tarde ou úsaa como ingrediente para outras comidas. Cando saias a un restaurante, solicite media ración se non tes moita fame ou pide sóbralas para chegar a casa.
  • Adopta unha alimentación sa e sustentable. Vivimos unha vida acelerada e tratar de facer oco para a preparación de comidas saudables e nutritivas pode ser un desafío se non sabes como facelo. As comidas saudables non teñen que ser elaboradas. En realidade, os alimentos saudables pódense cociñar de maneira rápida e sinxela usando só uns poucos ingredientes. Algunhas ideas para conseguilo:
    • Comparte as túas receitas rápidas e saudables coa túa familia, as túas amizades, os teus compañeiros e coa túa comunidade dixital.
    • Segue a chefs e autores/ as de blogues sustentables para aprender receitas novas.
    • Fala co teu persoal de confianza no supermercado para ver preguntarlle por como os cociñan eles.
  • Planifica as túas compras. Fai unha lista da compra e cúmprea! Estarás a evitar tirar comida. Sabías que temos unha app de Gadis que che axuda coas túas listas da compra?
  • Coloca ben a túa neveira e a túa despensa. Move os produtos máis antigos á parte dianteira da túa despensa ou neveira e os novos ao fondo. Sabes cal é a mellor colocación dentro da túa neveira? Podes aprendela con este divertido xogo que creamos.
  • Compra produtos de tempada e locais. Ao comprar produtos locais, apóiase á agricultura familiar e ás pequenas empresas da nosa comunidade. Tamén axuda a combater a contaminación, ao reducir as distancias de entrega.
  • Aprende o significado das etiquetas. Nalgúns casos as etiquetas son moi difíciles de comprender. É importante coñecer a etiqueta nutricional, a diferenza entre consumo preferente e data de caducidade… todos estes aspectos axúdanche a unha compra informada.
  • Mantén conversacións coas túas persoas máis próximas sobre a alimentación. A alimentación conéctanos a todos. Axuda ás persoas a reconectarse coa alimentación para adoptar un estilo de vida #FameCero. Comparte os teus coñecementos coas persoas que che rodean, en casa coa túa familia, coas túas amizades e no traballo.

Que facemos en Gadis?

En Gadis tamén traballamos pola #FameCero coa posta en marcha de medidas como:

  • Unha correcta planificación de stocks. Así, preocupámonos de ter o volume de produtos adecuado en tenda en cada momento.
  • Unha detallada análise toda a nosa oferta de produtos frescos. O dispoñer dun amplo abanico produtos frescos é un dos nosos puntos fortes. Adaptamos constantemente a oferta á demanda, para promover altas taxas de rotación que se reflicte nunha maior frescura.

Ademais, axudamos aos consumidores para desperdiciar menos:

  • Poñendo á súa disposición produtos máis frescos que duran máis tempo sen estragarse.
  • Ofertando produtos que poden ser utilizados para un correcto envasado de alimentos e para a conxelación destes (por exemplo, as nosas bolsas  herméticas de peixaría fresca serven para conxelar). Así como dispoñendo de bolsas especiais para levar a compra de produtos conxelados a casa.
  • Educando ás nenas e nenos en temas como o consumo responsable, a alimentación saudable, a vida activa e o desperdicio alimentario a través do proxecto ALIMENTES.
  • Sensibilizando e creando conciencia na sociedade. A través do noso blogue Gadis Saudable ou co Tráiler sobre Consumo Responsable e Alimentación Saudable.

Celebra este 16 de outubro de 2018, o día da loita para lograr a #FameCero.

Deja un comentario