Receitas do mundo: África

Hai uns meses que iniciamos no noso blogue Gadis Saudable unha viaxe virtual a través da gastronomía de diversos países do mundo. Estivemos en Europa, América do Norte, Caribe y México, en América del Sur, e agora é a quenda de África. Se pensamos neste continente tan próximo vénsenos á mente imaxes das Cataratas Vitoria do río Zambeze ou da Avenida dos Baobabs en Madagascar, do volcán Kilimanjaro e o Parque Nacional del Serengueti, ambos en Tanzania.
Con todo, a gastronomía africana é unha gran descoñecida para nós. E é que é un reflexo da diversidade dese continente, segundo en tamaño da Terra e que conta con múltiples etnias e comunidades.
Shakshuka (Argelia)

A gastronomía do norte de África é, en xeral, con moitas especias e sabor. Traémosvos ao blogue unha receita de shakshuka, que é un prato de verduras, similar ao noso pisto con ovos. Unha receita rápida, sinxela, saudable e moi rica. Prato típico de Alxeria cunha gran aceptación en todos os países limítrofes. Esta receita é unha adaptación da elaborada polo Yotam Ottolenghi (The Guardian). Aquí deixámosvola coas verduras orixinais, pero podedes adaptala aos vosos gustos con berenxena, cabaciña… etc.
Ingredientes para 4 persoas
• Aceite de oliva virxe extra.
• 1 cebola pequena picada.
• 1 pemento vermello mediano picado.
• 6 dentes de allo machucados.
• 3 culleradas sopeiras de salsa de tomate.
• 5 tomates medianos picados.
• 2 culleradas de  Cayena.• Un chisco de comiño.
• 1 culler pequena de sal.
• 1/2 cunca de auga.
• 4 ovos.• Perexil picado.
• Acompañar de pan.
Preparación:
1. Verte un pouco de aceite de oliva nunha tixola a lume medio. Agregamos a cebola e deixamos uns minutos, ata que se abrande lixeiramente. Revolvemos de cando en vez para que non se queime. Engadimos o pemento vermello e fritimos ata que se abrande lixeiramente. Agregamos o allo e fritimos ata que estea lixeiramente dourado.
2. Engadimos a salsa de tomate á tixola e revolvemos uns minutos. Agregamos os tomates picados e a continuación auga, Cayena, comiño e sal. Revolvemos ata que todos os ingredientes estean ben integrados, logo cubrimos e deixamos cocer a lume lento durante uns 10 minutos, ata que os tomates abrándense e comecen a facerse faragullas. De cada pouco tempo, levantamos a tapa e revolvemos ocasionalmente.
3. Unha vez que os tomates estean cocidos, retiramos a tapa e revolvemos novamente. Probamos e axustamos os condimentos.
4. seguinte paso é engadir os ovos: Cunha culler, facemos un buraco na superficie da salsa. Rompemos un ovo no buraco. Usando a culler, coloque a clara e a salsa circundante segundo sexa necesario para que a xema de ovo estea debaixo da superficie da salsa. Repetimos para os ovos restantes.
5. Cubrimos e deixamos cocer a lume lento ata que as claras de ovo estean listas, entre 5 e 8 minutos máis. As xemas deben cubrirse cunha película opaca cando terminase.6. Por último, retiramos a tapa, e botamos o perexil picado e servimos inmediatamente. Se o  shakshuka permanece en repouso demasiado tempo ou se deixa cuberto, as xemas de ovo volveranse sólidas.
Dourada con noces e pasas (Exipto)

Samak” é a palabra exipcia para chamar ao peixe. En Exipto e outros países africanos costeiros crese que o peixe ten unha forza máxica: trae boa sorte e afasta o malo. Por iso existen tradicións exipcias como que a primeira comida á hora de estrear unha casa nova sexa o peixe.
Ingredientes para 4 persoas:
• 2 douradas (750 g cada unha, aprox.)
• 4 culleradas de fariña.• Zume de 1 lima.
• Toros de lima para adornar.
• Sal, pementa branca recentemente moída.
Para acompañar:
• 1 cebola.
• 80  g de pasas.
• 4 ceboliños.
• 200  ml de  AOVE.
• 60  g de améndoas peladas.
• 60  g de noces peladas.
• 40  g de  pistachos pelados.
• 2 culleradas de grans de coandro.
• 2 culleradas de grans de pementa.
• 200  ml de viño branco.
• Sal.
Preparación para o acompañamento:
1. Poñemos pásalas en auga tépeda. Cortamos as cebolas en toros e as ceboliños en aros finos. Quentamos o aceite nunha tixola e  refogamos todo.
2. Partimos as améndoas, as noces e os  pistachos. Botámolos na tixola coa cebola e a ceboliño, xunto coas pasas escorridas, os grans de coandro e os grans de pementa e mesturamos ben.  Vertemos o viño branco e salgamos. Deixamos cocer ata que a salsa colla consistencia.
Preparación para o peixe:
1. Pida o peixe preparado para fritir na sección de peixaría.  Engadimos o sal e a pementa ao peixe limpo e envolvémolo en fariña. Quentamos bastante aceite nunha tixola grande, fritimos o peixe primeiro por unha banda e logo polo outro. Por últimos, sacamos o peixe e deixámolo  escorrer.
2. Colocamos o peixe nunha fonte e engadímoslle o acompañamento. Asperxemos o peixe co zume da lima e adornamos con toros.
Petiscos de carne de cordeiro (Marrocos)

O cordeiro é unha das carnes máis consumidas en todo o continente africano. A cociña marroquí adóitaa acompañar con moita frecuencia con salsa de iogur. Esta receita combina a carne con especias como o coandro verde e a menta, así como coa salsa de iogur. Adóitase servir acompañada de arroz ao  azafrán.
Ingredientes para 4 persoas:
Para a grella:
• 1 kg de carne de cordeiro  magra (da perna).
• 2 cabaciñas grandes.
• 20 tomates cherry.
Para o adobo:
• 250  ml de viño tinto.
• 90  g de cebola cortada en dados.
• 3 culleres de coandro recentemente picado.
• 2 culleradas de menta recentemente picada.• 1 ramo pequeno de perexil picado.
• 1 culler pequena de ourego en po.
• ¼  culler pequena de pementa Cayena en po.
• Sal.
• AOVE.
Para a salsa de iogur:
• 150  ml de iogur natural.
• 3 culleradas de coandro fresco picado moi fino.
• Sal.
Preparación:
1. Cortamos a carne en  cuadraditos e colocámola nunha fonte. Mesturamos ben todos os ingredientes do adobo e botámolos sobre a carne. Tapamos a fonte e deixámola toda a noite na neveira.
2. Ao día seguinte, sacamos a carne e reservámola. Cortamos as cabaciñas en toros e preparamos o tomates cereixa.
3. Para a salsa, batemos ben o iogur e engadímoslle o coandro. Engadimos un pouco de sal.
4. Preparamos a grella eléctrica (ou a grellada) e collemos uns petiscos. Cravamos un anaco de carne, un tomate, un anaco de carne, unha cabaciña… así sucesivamente ata terminar os ingredientes. Colocamos os petiscos na grella e asámolos durante 15 minutos. Imos virándoos de cada pouco tempo e engadindo un pouco do caldo de adobo restante. Temos que conseguir que a carne estea dourada por fóra e rosada por dentro.
Koeksister (Sudáfrica)
koeksister é unha sobremesa típica de Sudáfrica. É similar á masa dun  doughnut, pero con forma de  trenza. E aínda que non entra dentro da categoría de alimentos saudables, ocasionalmente pódense consumir porque están  riquísimos  Aquí deixámosvos a receita, adaptada do blogue  African Bites.
Ingredientes para 4 persoas:
• 250  g de azucre moreno.
• 250  ml de auga.
• Unha culler pequena de  canela.
• 30  g de manteiga.
• 1 ovo.
• 175  g de fariña
.• Un limón
.• Coco relado.
• AOVE.
Preparación:
1. Disolvemos na auga ao lume o azucre moreno, xunto a culler pequena de  canela. Posteriormente engadimos uns toros de limón. Retiramos e deixamos arrefriar, retirando o limón.
2. Engadimos a manteiga, o ovo previamente batido, e a continuación, aos poucos, a fariña  peneirada. Unha vez que teñamos unha masa homoxénea, a  aplanamos e cortamos en tiras de, aproximadamente, 3 cm de ancho e 10 cm de longo. Cada unha das tiras cortarémolas de novo dúas veces ao longo para ter tres extremos que nos permita realizar unha  trenza.3. Finalmente, fritiremos en abundante aceite as  trenzas de masa e mollarémolas no  xarope de azucre. Podemos terminar, engadimos por enriba coco relado.
Esperamos que vos gusten estas receitas! O ideal é probalas nos seus lugares de orixe, pero sempre podemos converter á nosa cociña nunha viaxe culinaria de primeira clase.

Deja un comentario