Especial #GadisSalud: o kiwi

Entre as froitas que nos brinda o outono, está o kiwi, cuxo nome suxire unha procedencia oceánica cando, en realidade, China é o seu país de orixe. A pesar dunha aparencia exótica e tropical, crece moi ben en climas fríos e húmidos como o galego, así que estamos de sorte! Temos a posibilidade de contar cun produto de proximidade que non só é un tentempé delicioso para media mañá, senón que, ademais, ten un alto contido en vitaminas e minerais. Hoxe dedicamos o noso especial #GadisSalud a falarche das propiedades e os beneficios do kiwi e compartiremos unha receita para que poidas introducilo nos teus menús de maneira sorprendente. Segue lendo se queres saber máis sobre esta froita inconfundible.

Orixe e variedades do kiwi

O kiwi é unha baga procedente de China, que se introduciu en Europa a principios do século XX e que se estendeu ao mercado mundial nos anos 70. A froita nace dunha planta trepadora da familia das actinidiáceas e o seu nome provén de Nova Zelandia, onde un comerciante lle atopou moita similitude coa ave do mesmo nome, propia dese país. Na actualidade, Italia é o maior produtor e exportador de kiwi, seguido por Nova Zelandia, Chile, Grecia, Xapón e Estados Unidos. Pola súa banda, España é un dos maiores consumidores de kiwi de Europa, con case 2,7 kg por persoa e ano. No noso país, cultívase dende hai varias décadas, sendo Galicia (65%) a comunidade co cultivo máis importante.

Cun sabor característico e potente, as variedades de kiwi divídense en tres grandes grupos:
Kiwi verde. Con pequenos toques de acidez, é a variedade co contido máis alto de vitamina C. Nalgúns países coñéceselle como kiwi zespri e é a especie máis cultivada no mundo. Entre as variedades máis coñecidas, atópanse:
– Hayward. A variedade máis cultivada do mundo. Presenta un tamaño máis grande do habitual. A polpa é verde e zumarenta, e pode conservarse ata 6 meses, se se garanten unhas condicións óptimas.
– Hayward Clon 8. De orixe grega, esta variedade madura antes, é máis pesada e resiste mellor o frío e a escarcha.
– Monty. De tamaño pequeno, ten menos acidez que as outras variedades.
– Top Star. É unha modificación da variedade Hayward sen pelos na superficie e de tamaño mediano.
Kiwi amarillo. É a segunda especie máis cultivada do mundo, de pulpa amarela e cun sabor moito máis doce que o verde.
– Hort 16 A Zespri Gold. É a variedade desta especie máis cultivada. De tamaño medio, ten a pulpa amarela e con alto contido en azucre, vitamina C, E e ferro. Con sabor a froitas tropicais, é similar a Hayward.
– Jintao (Jing Gold). Coa pulpa amarela e de sabor doce, parece menos sensible que outras variedades amarelas. Pódese conservar ata seis meses.
– A 19 (Enza Gold). É máis aceda que as outras variedades.
– JB Gold (Kiwi Kiss). É un dos kiwis amarelos de maior tamaño.
– Sungold. É unha nova selección de Zespri. Cunha carne amarela brillante e un sabor moi tropical, está desprovisto de peliños.
– Soreli. Do mesmo xeito que Jintao, tolera mellor o frío que o resto de variedades amarelas. O froito é de bo tamaño, con pulpa amarela e pel marrón clara sen peliños.
Baby kiwi. Os froitos desta especie coñécense como “baby kiwi”, “mini kiwi” ou “kiwi berry”. A nivel nacional, tamén como “kiwiños”, bautizados así en Galicia. Non podía ser doutra maneira 😉. Son moi resistentes ao frío invernal.

As propiedades do kiwi

A principal achega do kiwi é a vitamina C, pero, ademais, contén cantidades importantes de vitamina K, potasio, acedo fólico e fibra. Para aproveitar ao máximo todas as súas propiedades, é recomendable tomar a peza enteira e evitar, así, que se perdan algúns beneficios como os que proporciona a fibra. Entre estes, caben destacar os seguintes:
– Axuda ao tránsito intestinal polo seu aporte de fibra.
– Mantén forte o sistema inmune polo seu contido en vitamina C.
– Ten alto poder antioxidante que contribúe aos procesos de cicatrización e a atenuar os procesos de envellecemento.
– Mantén os ósos sans e fortes.
– Mellora os procesos de coagulación debido á vitamina K.
– Ten propiedades antiinflamatorias.
– É unha fonte de ácido fólico, que mellora a calidade do soño e contribúe ao desenvolvemento do feto no embarazo.

Receta con kiwi

Hamburguesa de xudías pintas con salsa de kiwi

Ingredientes (4 persoas):
– 2 cuncas de xudías pintas cocidas
– ½ cebola mediana
– 2 dentes de allo
– ½ pemento verde
– 2 culleradas de sementes de liño moídas
– 3 culleradas de fariña de garavanzos
– 3 culleradas de aceite de oliva virxe extra
– perexil
– sal
– pementa
Para a salsa:
– 2 kiwis verdes
– 1/2 cebola vermella
– zume de 1 lima
– 1 cullerada de aceite de oliva virxe extra
– perexil
– sal
– pementa

Preparación:
– Pica a cebola, o allo e o pemento vermello o máis fino posible.
– Quenta o aceite nunha tixola e saltea a lume lento o allo, a cebola e o pemento durante 10 minutos. Mentres, esmaga as xudías cocidas con axuda dun garfo.
– Mestura os vexetais salteados, a fariña de garavanzo, o perexil, as especias, as sementes, o sal e a pementa. Remove ben. Deixa arrefriar no frigorífico durante unha hora.
– Prequenta o forno a 180º. Humedece as túas mans e separa a mestura en 4 cheas iguais para darlles forma de hamburguesa. Coloca as hamburguesas nunha bandexa de forno e cociña durante 20 minutos.
– Pela e curta en dados os kiwis. Pela e curta en toros finos a cebola. Coloca todo nun bol, engade o zume de lima, o perexil, o aceite, o sal e a pementa. Mestura todo ben e terás a salsa preparada para as hamburguesas. Podes metelas entre pezas de pan integral con sementes ou servilas nun prato.

Vas probar esta receita? Nas froitarías de Gadis, atoparás moitas variedades de kiwi para preparala.